Helena 5. na dva EP

Helena 5. na dva EP

Početkom studenog u Poreču su održana dva europska prvenstva u judu, za juniore i za mlađe seniore do 23 godine.

 

Na oba EP Helena je osvojila 5. mjesta.

 

Mora se priznati da su neki očekivali više. A i Helena sama je bila uvjerena da može više.

 

Ali, moramo priznati da je epidemija korone bila jedan od važnijih faktora u osvajanju „samo“ 5. mjesta. Vidjelo se da Helena i dalje zna pobjeđivati i da je dobro pripremljena. Imala je zraka i u stanju bila svaku borbu odraditi u visokom ritmu.

Međutim, nedostatak natjecateljskih borbi u pripremama posebno je bio vidljiv u borbama za medalje. Helena nema masu i / ili visinu kao neke njene konkurentice, ali to nadoknađuje brzinom i taktikom. Brzina nije bila problem, ali taktički nije imala razinu koja je za nju uobičajena i radila je, za nju, neshvatljive pogreške.

U borbi za broncu na juniorskom EP, protiv neiskusnije protivnice, umjesto da je umirila borbu i čekala svoj trenutak da nestrpljivija Ukrajinka napravi pogrešku, Helena je išla iz napada u napad i protivnica ju je uspjela kontrirati.

U borbi za broncu na EP U23 od iskusnije protivnice gubila je na wazaari, ali protivnica je imala dvije kazne i bila pred trećom. Istina je da su suci protivnici progledavali „kroz prste“, ali sada nećemo znati bi li joj dosudili i treću kaznu. Vidjelo se pred kraj borbe da Mađarica nema više zraka i samo se branila. Helena je 36 sekundi prije kraja borbe, kada je još bilo vremena da protivnicu natjera na treću kaznu, krenula u napad na sve ili ništa.

I na kraju je bilo ništa.

Ova dva detalja jasno pokazuju da ono u čemu je bila vrlo dobra u Poreču nije funkcioniralo. U istoj borbi napadati nekoliko napada istom tehnikom ili ne pogledati na sat da se vidi koliko je vremena do kraja borbe su pogreške koje se ne smiju raditi na ovoj razini.

Znamo da Helena može puno bolje, pa razlog tome vidimo u nedostatku natjecanja.

 

Ipak, na dva europska prvenstva osvojiti 5. mjesta nije mala stvar.

Nije mala stvar ni to što je Helena već 5 godina u samom europskom (ako ne i svjetskom) vrhu.

 

Uskoro će 2020. godina biti iza nas, nadamo se i korona. A kad se treninzi, kampovi i natjecanja nastave, opet se nadamo medaljama. Uostalom, neparne godine su za Helenu bile uspješnije.

eurojuniorporec2020gabijuanejuday3finalblock0067.jpg
eurojuniorporec2020gabijuanejuday3preliminary0105.jpg
eurojuniorporec2020gabijuanejuday3warmup0004.jpg
helenavukovicepjunioriporec20205.jpg
helenavukovicepjunioriporec20206.jpg