Helena osigurala EP i SP!

Helena osigurala EP i SP!

Naš klub od svog osnivanja redovito ima natjecatelje na barem jednom europskom ili svjetskom prvenstvu. Tako će biti i ove godine jer je Helena osigurala nastup na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu!

 

U austrijskom Leibnitzu ovaj je vikend održan vrlo jak Svjetski juniorski kup u judu na kojem je nastupio 581 natjecatelj iz 34 države s četiri kontinenta. Toliki broj prijavljenih iz gotovo cijelog svijeta daje tom natjecanju veću snagu od kontinentalnih prvenstava, pa osvajanje medalje je izuzetno vrijedan rezultat.

 

Helena je nakon pauze zbog ozljede polako prikupljala borbe i vraćala se u formu, a kup u Leibnitzu je označen kao novi početak u borbi za bodove i osvajanje prava za odlazak na Europsko juniorsko prvenstvo. U kategoriji preko 78 kilograma bilo je prijavljeno 14 natjecateljica, među njima čak 5 njih s medaljama sa svjetskih ili kontinentalnih prvenstava, a gotovo svaka je među najboljima u svojim državama.

 

Višestruka prvakinja Velike Britanije Ritchie bila je prva prepreka. Helena je pomalo mlako ušla u meč, želeći se dobro ugrijati za nastavak natjecanja i to joj se gotovo osvetilo. Na polovici borbe Britanka je uspjela poentirati, ali to je samo probudilo Helenu koja je u sljedećem napadu protivnicu bacila na ippon i pobijedila.

 

Borba protiv njemačke juniorske viceprvakinje Erdorf dobro je započela, ali je Njemica u jednom trenutku uspjela kontrirati na Helenin napad, baciti je i zadržati u zahvatu do pobjede.

 

Takav rasplet nije bio prema našim željama, ali se repasaž otvorio na neočekivan način. Helena ipponima pobjeđuje Ukrajinku, a zatim i višestruku talijansku prvakinju Calagreti.

 

Za iznenađenje se pobrinula talijanska kadetkinja Miele koja je pobijedila prvu nositeljicu, favoriziranu Brazilku Cruz. Međutim, polufinalnu borbu je izgubila i u borbi za broncu je išla na Helenu.

 

Ovu je borbu Helena odradila taktički pametno i čvrstim gardom kontrolirala protivnicu. Pred sam kraj borbe suci su Talijanki dodijelili treću, diskvalificirajuću kaznu i Helena osvaja broncu.

 

Juniorski kup u Leibnitzu je godinama među najjačima, pa ga je Hrvatski judo savez odredio kao jedan od kriterijskih turnira za odlazak na europsko i svjetsko prvenstvo. Osvajanjem bronce Helena je zadovoljila kriterije za odlazak na obje smotre, pa će joj nastavak juniorske sezone do Europskog juniorskog prvenstva koje je sredinom rujna u Finskoj, proteći bez rezultatskog imperativa.

 

Za Laru to na žalost neće biti tako lako. Ona je također nastupila u Leibnitzu u kategoriji do 63 kilograma s čak 43 natjecateljice u kategoriji. Ždrijeb joj nije bio baš naklonjen, pa je nakon pobjede nad njemačkom predstavnicom, morala izaći protiv brončane s prošlogodišnjeg svjetskog juniorskog prvenstva i japanske juniorske prvakinje Ura. Fenomenalno inspirirana Lara odrađuje nevjerojatnu borbu i nakon samo 45 sekundi pobjeđuje favoriziranu Japanku.

Nakon toga Lara pobjeđuje austrijsku viceprvakinju Fortner i talijansku prvakinju Favorini, a u polufinalu se suprotstavlja kolegici iz reprezentacije, Oberan iz Dubrovnika. U njihovim čestim i uvijek vrlo neizvjesnim borbama jedan trenutak odlučuje pobjednicu. Ovog puta je Oberan iskoristila priliku i pobijedila.

U borbi za broncu Lara nije uspjela pobijediti brončanu sa prošlogodišnjeg svjetskog juniorskog prvenstva Obradović iz Srbije i na kraju je osvojila 5. mjesto.

Lara će se u nastavku sezone morati dokazati izborniku jer se tri reprezentativke bore za poziv na Europsko prvenstvo.

20h6frqqci8ize2p3ukgisvuhzefuu05.jpg
trenermatijafrlicihelenavukovic.jpg
selfiposlijepostolja2.jpg
selfiposlijepostolja.jpg
rql8qo7ox11vwverklzucndm6kq7jmmc.jpg
postoljeukategoriji78kghelenaprvasdesna.jpg
osg2waumqokapmhexdxilzvao1gsxf68.jpg
helenavukovicilaracvjetko.jpg
6172762725376390529268627438039326878859264n.jpg
6159108425376393295935011008471841657847808n.jpg
v0jna4g1pdred0oytgmbrpamq6h5uilp.jpg