Helena zlatna, Katarina brončana na ECupu u Dubrovniku

Helena zlatna, Katarina brončana na ECupu u Dubrovniku

U sportskoj dvorani Gospino polje u Dubrovniku protekli vikend održan je Europski seniorski kup, prvi službeni judo turnir u svijetu nakon pauze zbog pandemije. Pod strogim epidemiološkim mjerama i bez gledatelja na tribinama, turnir je okupio 98 natjecatelja iz 6 europskih država.

 

Naše Helena i Katarina nastupile su u nedjelju u kategoriji preko 78 kilograma, a konkurencija uopće nije bila bezazlena. Sve su natjecateljice seniorske reprezentativke svojih zemalja, a posebno treba istaknuti Larisu Cerić, osvajačicu 6 medalja sa svjetskih i europskih seniorski prvenstava i kvalificiranu na Olimpijske igre u Tokiju.

I baš nju je ždrijeb namijenio Katarini. Daleko iskusnija Cerić je početkom borbe uspjela iznenaditi i poentirati, ali u nastavku Katarina nalazi dobar gard i do kraja se uspješno uspijeva othrvati napadima. Ali za nešto više, iako je bilo prilike, nije bilo dovoljno snage. Larisa Cerić u polufinalu pobjeđuje i završava u finalu.

A u finale je s druge strane ždrijeba stigla Helena. Ona je u prvoj borbi strpljivo čekala napad Tine Radić, hrvatske reprezentativke iz Splita, i dvjema krasnim kontrama izborila polufinale.

U polufinalu protiv Miočić, Helena je promijenila taktiku i od početka snažno krenula u napad. To se itekako isplatilo i za samo 30-ak sekundi jedan ouchi gari rezultira ipponom i Helena odlazi u finale.

U finalu Heleni protiv favorizirane Cerić mnogi nisu davali šanse. Međutim, Helena brzim kretanjem nije dopuštala Cerić da u borbi postavi svoj ritam. Koristeći gard koji je Katarina isprobala u prvom kolu, Helena je uspješno izbjegavala napade i nakon gotovo 6 minuta borbe suci su dosudili zbog lažnog napada treću, diskvalificirajuću kaznu za Cerić. Time je Helena osvojila svoju prvu, i to zlatnu seniorsku medalju na europskim kupovima.

 Katarina je u borbi za treće mjesto taktički natjerala Miočić na tri kazne i osvojila brončanu medalju.

Marcel Škalec je nastupio u kategoriji seniora preko 100 kilograma i natjecanje završio na 5. mjestu.

 

939127d2-19d8-4e1b-bdfb-5d4ef9d37f85.jpg
ekipaprofectusaudubrovniku.jpg
katarinaihelenastrenerommatijomfrlicem.jpg
postolje78kg1.jpg
pxl04102030380598-660x450.jpg